ma-vr
08:30 - 17:00
+31 (0)492-430114
info@wouters-bouwadvies.nl

Restauratie Fort Kijkuit te Kortenhoef

Opdrachtgever Natuurmonumenten
Locatie Kortenhoef
Werkzaamheden Constructie

Projectomschrijving

Fort Kijkuit is gebouwd tussen 1844 en 1847, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Achter een muur met schietgaten en schietsleuven ligt een bomvrij wachthuis en er bovenop een geschutsopstelling. Rond 1885 bood het fort plaats voor een bezetting van ongeveer 50 manschappen. De oorspronkelijke gracht met ophaalbrug is rond 1880 gedempt, bij het aanbrengen van gronddekking rondom het wachthuis.

In 2014/2015 is het fort flink gerestaureerd, van verlaten vestingwerk tot uitnodigend uitzichtpunt. Het voormalige kruithuis waar vroeger wapens in werden opgeslagen, is omgetoverd tot een onbemande informatieruimte, met daarop een uitzichtpunt. Het hoofdgebouw is ingericht als kantoor voor de boswachters van Natuurmonumenten. De kazemat is aan de buitenzijde hersteld. Vroeger stonden hier de vuurwapens opgesteld. Nu is het een winterverblijfplaats voor vleermuizen en daarom het enige gebouw dat niet toegankelijk is.

Natuurmonumenten ontving in april 2016 voor Fort Kijkuit in Kortenhoef de prestigieuze Europa Nostra Award in de categorie: behoud en instandhouding van cultureel erfgoed. De Europa Nostra Award is de belangrijkste prijs in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. De Europese Commissie ondersteunt de prijs sinds 2002 via het Creative Europe subprogramma Cultuur.

De constructieve werkzaamheden die noodzakelijk waren voor deze restauratie zijn door ons bureau in 3D uitgevoerd.