Projectomschrijving
Voor onze opdrachtgever hebben we in Waalre een PHPP berekening verzorgt voor een nieuwbouw woning. De wens voor de opdrachtgever was om een Passieve woning te realiseren en om te voldoen aan de eisen van het Passiefhuis-certificaat. Op ontwerp- en uitvoeringsniveau is hieraan voldaan en heeft dit huis een certificaat voor ontvangen.
In Nederland en België gelden de volgende eisen voor Passiefhuizen: (Wikipedia)
- Voor het verwarmen van het gebouw tot 20 graden Celsius mag niet meer energie verbruikt worden dan 15 kWh/m² per jaar.
- Een maximaal primair energiegebruik van 120 kWh/m² per jaar. Het primaire energieverbruik is de som van de energie die gebruikt wordt voor ruimteverwarming, koeling, warm tapwater, hulpenergie en elektrische apparatuur.
- Een luchtdichtheid van maximaal n50 < 0,6 h-1. Dit betekent dat er maximaal 60% van de binnenlucht in één uur via kieren naar buiten mag stromen bij een luchtdrukverschil van 50Pa.
- Het voorkomen van oververhitting in de zomer. Een Passiefhuis zonder koelingsinstallatie moet een oververhittingfrequentie van 10% of lager halen. De oververhittingfrequentie geeft het percentage van het jaar aan dat de binnentemperatuur boven de 25 graden komt. Een Passiefhuis met koelingsinstallatie mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken aan koeling.
Een gebouw is pas officieel een Passiefhuis als de nationale Passiefhuis Stichting zowel een ontwerpcertificaat als een uitvoeringscertificaat heeft afgegeven. Als controle- en ontwerpinstrument is het PHPP-rekenprogramma ontwikkeld. De PHPP berekent de jaarlijkse warmtevraag, het primaire energieverbruik en de koelbehoefte / oververhittingsfrequentie. Na goedkeuring van de installatie- en bouwtekeningen en de PHPP-uitdraai door de nationale stichting krijgt het gebouw het ontwerpcertificaat toegewezen. Om het uitvoeringscertificaat te verkrijgen doet de nationale stichting na de oplevering van het gebouw een Blower-Door-Test, waarmee gecontroleerd wordt of de luchtdichtheid-eis wordt gehaald. Ook controleert de stichting of het gerealiseerde gebouw overeenkomt met de invoer van het PHPP-computerprogramma. Als het gebouw de twee certificaten heeft behaald, is het officieel een Passiefhuis.